مقالات

نورپردازی رشد گیاه

نورپردازی رشد گیاه

نور و روشنایی برای رشد و نمو در زندگی هر موجود زنده‌ای ضروری است. این موجود زنده می‌تواند انسان، حیوان و یا گیاهان باشند. در گذشته‌های دور، منبع خورشید تنها منبع نوری در زندگی موجودات بود. اما پیشرفته علم و تکنولوژی در زمینه منابع نوری مصنوعی قابل توجه است. امروزه در هر محیطی می‌توان از منابع نوری مختلف با کاربردهای ویژه بهره برد. ماژول DOB، ماژول DC، والواشر و ماژول دیجتیال از انواع این تجهیزات هستند. یکی از مهم‌ترین منابع نوری، نورپردازی رشد گیاه است. در ساختمان‌های کوچک و فاقد حیاط، برای زیباسازی محیط و تصفیه هوا به گیاهان نیاز داریم.

علاوه بر این القای انرژی مثبت گیاهان موجب سلامت جسم و روح می‌شود. اما برخی از منازل فاقد نور هستند، در این شرایط با استفاده از فناوری‌های نوری و نورهای مصنوعی می‌توان نور مورد نیاز را تامین کرد. همچنین در ابعاد گسترده‌تر نیز از این تکنیک، یعنی جایگزینی نور طبیعی و با نور مصنوعی در بسیاری از گلخانه‌ها در جهت رشد و پروش انواع گیاه و سبزی نیز از نورپردازی برای رشد گیاه استفاده می‌شود. با فروشگاه اینترنتی رایان نور همراه باشید تا در بیشتر با این فناوری آشنا گردید.

تاثیر نورپردازی رشد گیاه

همانطور که می‌دانید، همه گیاهان برای رشد به سه عنصر آب، خاک و نور نیاز دارد تا زنده بماند و در کنار آن رشد کند. البته هر گیاهی به یک نسبت مشخص خاک و آب و حتی نور نیاز دارد. در هنگام خرید و یا پرورش یک گیاه، خوب است در رابطه با شرایط نگهداری آن اطلاع کسب کنید. برای مثال گیاهان برای گل دهی، اصولا به نور بیشتری نیاز دارند. اما در تمامی محیط‌های بسته امکان فراهم آوردن نور وجود ندارد.  برای نگهداری گیاهان گلخانه‌ای و آپارتمانی برای رشد و انجام عمل فتوسنتز در محیط‌های فاقد نور می‌توانن از نورپردازی رشد گیاه استفاده کرد.

لامپ رشد گیاه و انواع آن

چراغ‌ها یا لامپ‌های که با ایجاد طیف نوری خاص و با ویژگی‌های منحصربه‌فرد به عنوان منبع نور اصلی گیاهان در فضاهای بسته به کار گرفته می‌شوند را لامپ رشد گیاه می‌گویند. این لامپ‌های شامل لامپ‌های فلورسنت، رشته‌ای، ال ای دی، تخلیه گازی، هالوژنی، پروژکتور رشد گیاه می‌شود.

لامپ فلورسنت

لامپ‌های فلورسنت شناخته شده‌ترین نورپردازی برای رشد کردن است. این لامپ‌ها حرارت بسیار زیادی تولید نمی‌کنند و برای گیاه خطرآفرین نیستند. این لامپ به شکل میله‌ای و حبابی طراحی می‌شود و قیمت بسیار مناسبی دارد. بهتر است لامپ فلورسنت را در فاصله 30 سانتی‌متری از گیاه قرار دهید تا تاثیر بیشتری داشته باشد.

لامپ‌های رشته‌ای

لامپ‌های رشته‌ای دارای طیف نوری قرمز رنگ هستند و جزء منبع نورهایی است که لازم است با لامپ فلورسنت ترکیب شود. ترکیب نور قرمز و آبی لامپ‌های رشته‌ای و فلورسنت باید به نسبت یک سوم باشد. در واقع نور فلورسنت باید غالب بر نور دیگر باشند. فاصله مناسب برای جلوگیری از سوختگی گیاه برای لامپ رشته‌ای 60 سانتی‌متر است.

لامپ‎‎‎‎‎‎‎‌های ال ای دی

دیود نورانی یا ال ای دی‌ها از جدیدترین و پرطرفدارین نوع نورپردازی رشد گیاه هستند. این لامپ‌ها به دلیل عدم تولید حرارت، مصرف انرژی مورد توجه قرار می‌گیرند. این لامپ به دلیل دمای نزدیک به نور خورشیدی با تولید رنگ‌های آبی و قرمز به صورت یکسان سبب رشد و گل دهی گیاهان می‌شود. این تجهیز نوری، قیمت بالاتری به نسبت مدل‌های دیگر لامپ‌های رشد گیاه دارد. اما به دلیل مصرف انرژی بسیار پایینی که دارد یک خریده ایده آل و مقرون به صرفه خواهد بود.

لامپ رشد گیاه

لامپ‌های تخلیه گازی

در دسته بندی این منبع نوری، لامپ‌های بخار سدیم و متال هالید قرار می‌گیرند که یک گزینه عالی برای رشد گیاه هستند. لامپ بخار سدیم طیف دارای طیف نوری قرمز و نارنجی است که سبب رشد و گل دهی گیاهان می‌شود. لامپ متال هالید نیز با تخلیه کردن انرژی بسیار زیاد به رشد گیاه کمک شایانی می‌کند. در واقع برای رشد و در کنار آن گل دهی گیاه لازم است از ترکیب هر دو لامپ در بازه زمانی مشخص استفاده شود.

لامپ‌های هالوژنی

لامپ‌های هالوژنی نیز با طیف و طول موج مناسبی که دارند یکی دیگر از نورپردازی‌های رشد گیاه تلقی می‌شوند. یکی از معایب این نوع لامپ که سبب افت محبوبیت آن شده است انرژی مصرفی به نسب بالای لامپ هالوژنی است. بنابراین اگر به دنبال یک منبع انرژی کم مصرف هستید بهتر است سراغ لامپ‌های فلورسنت یا ال ای دی بروید.

پروژکتور رشد گیاه

پروژکتورهای ال ای دی برای باغداری‌ها، باغبانی، گلخانه‌های بزرگ و کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. نورپردازی رشد گیاه در حجم زیاد با استفاده از پروژکتور، سبب کاهش هزینه‌ها می‌شود. از انواع این پروژکتورها می‌توان 10، 20، 30 و 50 وات را نام برد.

نکاتی برای استفاده از لامپ رشد گیاه

هدف از نصب لامپ‌های رشد گیاه گل دهی و یا رشد که باشد، اصول مخصوص خود را دارد. لازم است در هنگام نصب و استفاده از هر نوع لامپی به میزان نور لازم برای گیاه، منبع نوری و طیف مد نظر، میزان نور، تابش و فاصله و… دقت داشته باشید.

  • با توجه به دستور نصب روی چراغ، اقدام به نصب لامپ کنید.
  • دقت داشته باشید نور مصنوعی شما به نور طبیعی نزدیک باشد.
  • ماهی یک بار لامپ‌های رشد گیاه را تمیز کنید تا نور بهتر به گیاه بتابد.
  • فاصله نور تا گیاه را نزدیک نکنید، چرا که موجب سوختن گیاه می‌شود.
  • نوردهی لامپ در مرکز جمع شده است، پس گیاه را هر هفته جابجا کنید.
  • گیاهان زیر نور لامپ مصنوعی را بیشتر از گیاهان زیر نور طبیعی آب دهید.
  • چراغ را هر 6 روز به مدت 10 ساعت خاموش کنید تا گیاه دوره تاریکی را بگذراند.

مزایا و معایب نورپردازی رشد گیاه

مهم‌ترین مزیت لامپ‌های رشد گیاه شامل رشد و گل دهی بیشتر و بهتر گیاه می‌شود. به خصوص در محیط‌های کم نور با این لامپ‌ها امکان استفاده از گیاه به راحتی فراهم خواهد شد. از سری معایب این نور پردازی‌ها نیز می‌توان به هزینه‌هایی چون خرید تجهیزات اولیه چون لامپ اشاره کرد. البته مصرف انرژی نیز یک عیب دیگر برای این نوع لامپ‌ها به شمار می‌رود که می‌توان به انتخاب درست لامپ این هزینه را به حداقل رساند.

کلام آخر

فروشگاه اینترنتی رایان نور در این مطلب به بررسی نورپردازی‌ رشد گیاه، انواع، مزایا و معایب و هر آنچه لازم است درباره این نوع تجهیزات نوری بدانید را عنوان کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه منابع نوری و تجهیزات روشنایی به از دیگر مقالات ما دیدن فرمایید. در فروشگاه ما انواع منابع نوری با کیفیت به بهترین قیمت ممکن به مشتریان عرضه می‌شود. در صورت لزوم می‌توانید از طریق وب سایت و پیج اینستاگرام ما پس از مشاوره اقدام کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 − 10 =